26
Jan 2016
00
Replies

Textilmässa väntar

Äntligen! I några år har jag haft siktet inställt på att besöka mässan Preview Fabrics & Accessories och nu blir det äntligen av. Tänk att det var så enkelt som att jag bara behövde klippa livrem och hängslen (läs: säga upp min fasta tjänst) för att få till det. Ja, nu är allt samtidigt mycket enklare som tusen gånger svårare.

 

Håller på att förbereda mig och kollar i förväg upp utställare som verkar kunna ha det jag letar efter. Finns en risk att jag blir helt förblindad och lyckorusar runt i ett tyghimmelrike utan vett och sans. Det vill jag inte. Åtminstone inte innan jag först fokuserat och uträttat det väsentliga.

 

Ett svåruppnåeligt men viktigt mål som jag har är att låta sy upp en omgång hängselbyxor av den modell som Erika Åberg har på sig i programmet ‘Det sitter i väggarna’. Som jag jobbar idag köper jag mindre mängder tyg och syr unika plagg. Det kommer jag så klart fortsätta med men just hängselbyxorna vill jag testa sy upp  i en större upplaga – av ett lönsömnadsföretag i Sverige.

 

Att hitta rätt tyg är så otroligt viktigt och jag är faktiskt lite nervös och spänd. Men jag hoppas att jag kan hitta en leverantör som har den typ av tyger jag eftersöker. Och att jag hittar en massa annat som jag inte ens kan föreställa mig finns. Välkomnar överraskningar.

 

Är även väldigt nyfiken på hur det kommer se ut på accessoarsidan och om jag hittar snygga hängsel-spännen bland annat. Jag återkommer med en rapport när jag varit där och har något fint att visa er.

Ute är det slaskväder, koltrasten spanar efter äppellunchen och min tekopp behöver påfyllning.

 

Vi ses!

Nina

Klicka här för att lämna en kommentar ...
19
Jan 2016
00
Replies

Vinterhäng i trädgården

Efter några år med växthuset är det lätt att glömma hur det såg ut innan och att vi hade väldigt mysigt i trädgården innan det kom till. Även på vintern.

Faktiskt så blev vi ofta sittandes just på den här platsen redan första året efter att vi flyttat hit.  Alla årstider. Det blev mycket spontangrillande, ibland med ficklampa när mörkret föll och ingen ville gå in för att laga mat. Längtar tills nästa sköna vinterhäng i trädgården men först får det allt bli lite varmare. Tills dess eldar vi i tunna och det är alltid härligt.

Våren kan gärna få komma tidigt i mars om du frågar mig.

Nina

Klicka här för att lämna en kommentar ...
15
Jan 2016
00
Replies

Print screens

 

Är det inte konstigt att man inte får nog av att titta på växter? Jag följer lite för många på Instagram för att hinna se och gilla allas bilder men det blir ganska många trädgårdsbilder varje dag. Så fantastiskt mycket vackert och spännande. Och mycket vill ha mer.

 

Något som jag inser är väldigt bra och kommer göra mer av är att ta printscreens på växter jag tycker är så fina och intressanta att jag vill komma ihåg att kolla upp. När jag sedan synkar min iPad med datorn så hamnar alla printscreens i en egen mapp automatiskt. Det är alldelens förträffligt. En anledning till att jag själv försöker vara duktig på att skriva ut så fullständiga namn jag bara kan på växterna jag visar är just detta. Ser jag något som jag blir nyfiken på vill jag så klart veta vad det är och det är skönt att slippa fråga. Fast det gör jag givetvis om det är tillräckligt intressant för då kan jag inte hejda mig.

 

Ägnade en stund åt att gå igenom den mappen nu och här är lite av det jag sparat på mig:

 

Clematis ‘Montana Majorie’ – IG cuanhills

Soldanella ‘Spring Symphony’ – IG francoiseweeks

Geum ‘Red Wings’ – IG Antique_perennials

Fatsia japonica ‘Spiders Web’ – IG decoynursery

Edgeworthia chrysantha – IG hardyplantssocietyoregon

Alcea rosea ‘Fiesta Time’ – IG calgogardens

Shortia – IG gardenasa

Scabiosa columbaria ‘Pink Mist’ – IG zivotzahrade.cz

 

If any of you mentioned above find your way here I thank you for enlargening my garden…I might need to try to get these listed plants cause of your Instagram post. ;)

 

Nu är det så att jag inte gått in och kollat och rensat bland alla printscreens alls nästan, tills nu då. Men så bra det är och så lätt i stället för att klottra ned växtnamn i nåt block eller på nåt kuvert som råkar ligga framme och som man sen självklart inte hittar. Eller bara glömmer bort.

 

Bland växttipsen fanns även mycket annat inspirerande som jag helt glömt bort. Får genast lust att sätta mig och skissa på egna idéer, vilket jag tänker göra.

 

Tills nästa gång, ha det fint.

 

Nina

…hon som drömmer om större trädgård

 

Klicka här för att lämna en kommentar ...
12
Jan 2016
02
Replies

Katalogisering

Äntligen kom jag igång med att i Excel katalogisera växter som jag under åren med trädgård har införskaffat mig och planterat. Det började bli trångt i lådan där jag samlat växtetiketter så det var på tiden.

Men jag erkänner att det omfattar en viss smärta att inse att många växter har gått förlorade av varierande skäl, varav några definitivt handlar om en stor ostyrig iver i farlig kombination med oblyg oerfarenhet. Men läxor har lärts, jag har haft väldigt roligt under tiden och trädgården är trots allt full av mer eller mindre nya trevligheter. Som överlevt min, inte alltid milda, behandling.

Jag undrar om ni är duktiga på att dokumentera er trädgård och dess växter. För min del så vill jag göra det för att lättare överblicka allt jag har och därmed bli bättre på att ta hand om växterna bättre.

Sen när jag öppnar trädgård och växthus för besökare så kan jag enkelt skriva ut fiffiga listor med fakta o bilder över de växter som finns här i vår trädgårds olika rabatter.

Dit längtar jag så det är bara att jobba på…hittills har jag skrivit in 151 unika växter med: latinskt och svensk namn, sortnamn, växtegenskaper, skötselråd, egna statusnoteringar, planteringsåret (om jag bara minns), plats i trädgården och lite annat.

På bilden en Isotoma (Pratia pedunculata) som är så söt men älskad av sniglar så dom fem plantor jag satte är nog helt försvunna nu.

 

Midvinterhälsningar

Nina

Klicka här för att lämna en kommentar ...

På turligt vis kom det sig att tre plagg som jag har designat och sytt kunnat ses på TV.

 

blus_blogg_151216 hangselbyxa_blogg_151216 Overall_blogg_151216

Det har varit så spännande, roligt och nervöst men framförallt en stor ära så klart att den överljuvliga och skickliga programledaren tillika byggnadsantikvarien Erika Åberg valde att bära några av mina plagg under inspelningen av det nya programmet ‘Det sitter i väggarna’ som sänts på måndagar kl. 20 på SVT.

 

Hängselbyxorna är ett provplagg och den ärmlösa overallen samt blusen är fritt uppsydda till Erika under inspelningens gång faktiskt. Ännu finns inga av dessa plagg i produktion men vad gäller hängselbyxorna så hade jag kommit långt i produktutvecklingen. Blusen kommer jag rita klart möster till för att lansera i webbutiken under vårvintern. Den ärmlösa overallen är en ny smygfavorit och den kommer jag lägga mycket tid och kärlek på, kan jag lova, så att jag kan få fram en modell som fungerar i många storlekar. Håll tummarna!

 

Har ni följt programmet? Om inte så gå in och titta på SVT-play. Det är ett toppenfint program och jag hoppas innnerligt att en ny omgång är planerad redan till våren. Om jag lyckas smyga med några plagg då återstår att se men jag skall försöka hålla mig i syform.

 

Tycker ni som jag om dessa plagg så skulle jag bli väldigt glad om ni vill skicka mig en kommentar eller en enkel tumme upp. Att få bekräftat att det här är plagg ni kan tänka er att själv bära och köpa är väldigt viktigt för mig att veta. Uppskattas stort med andra ord.

 

Att lägga en beställning NU är givetvis okej…om du säkert vill vara en av de första när det drar ihop sig

Ha en skön kväll!

 

Nina

trädgårdsklädfan och overallfantast

 

Klicka här för att lämna en kommentar ...
15
Dec 2015
02
Replies

Kylklampshänder

Med frosten knakande under träskorna och vedkorgen full kilar jag längs stengången mot huset. Tillbaka in i kylan som jag suttit och arbetat i tills händerna förvandlades till kylklampar. Det blev ganska opraktiskt eftersom dagen är vikt åt arbete vid datorn. Jag vet inte hur det är med er men jag blir väldigt lätt iskall om händerna även om jag tyckert att man aktivierar händerna på tangentbordet.

Eld i kaminen, rykande hett te och tinade kylklampshänder – sen kommer allt kännas bättre.

Ärligt talat så är det motigt att sitta vid datorn. Jag har så gjort HELA dagarna under många år på mitt förra jobb, som var toppen bortsett från datorfixering då. Men jag har roliga och viktiga saker jag vill göra och mycket som jag ser fram emot att dela med mig av till er så det är bara att försöka skaka liv i den slumrande datorivraren i mig igen.

Ni som följer mig på Instagram kanske märkt att jag postar bilder regelbundet. Ja, jag har nog postat minst en bild om dagen sen jag började för drygt två år sedan. Det är så lätt med bilder. Så kul och fullt tillräckligt med bilder men samtidigt har jag länge tänkt testa blogga. Inte en ambitiös blogg, men en sån där liten som får stå och småputtra i ett hörn här på min, dvs Sköna Gröna Äventyrs webbsida. Ett till två inlägg per vecka kanske jag klarar och om jag mot förmodan skulle avlägga ett nyårslöfte så vet ni vad det är…

Men den främsta anledningen till att jag sitter här vid datorn är att jag jobbar med en nödvändig uppdatering och nystart av denna webbsida och webbutik. Min lilla firma har under året som gått förgrenat sig ett sätt jag inte var förberedd på så jag har helt enkelt inte hunnit underhålla den tidigare.

Jag har heller ännu så länge inte hunnit få fram andra produkter än kläder men det är inte så bara det. Det ligger mycket kärlek bakom varje plagg och jag är så glad att vissa plagg har fått sånt fint mottagande. Dessutom att tre för mig väldigt speciella plagg kunnat ses på TV under en tid nu är givetvis otroligt inspirerande, smickrande och fint. Har ni följt ‘Det sitter i väggarna’ som gått på SVT på måndagar så har ni sett den fantastiskt duktiga byggnadsantikvarien Erika Åberg bära ett par bruna hängselbyxor, en ärmlös hallonröd overall och en rostfärgad rutig blus – dom tre plaggen har jag designat och sytt. Dock finns de ej i produktion. Inte idag men vem vet framöver vilka grenar som fortsätter växa och åt vilket håll.

Nu kommer kylklampskänslan krypande igen så jag drar iväg och kör en triathlon ;-)

Vi ses och hörs!

Nina
trädgårdsfan och ägare av Sköna Gröna Äventyr

Klicka här för att lämna en kommentar ...
05
Maj 2014
00
Replies

När våren rullar in

DynaBlogg01_orginal

Blomningen på våren är som vågor som rullar in. Ibland stora häftiga och ibland knappt skönjbara vågor som precis hinner träffa land innan de upplöses. Vill man inget missa så får man vara på alerten och inta den lätt hukande kroppsställningen på spaningsrundan.

Jag knatar gärna runt trädgården titt som tätt. Är ganska bra på det. Jag hukar. Och jag tittar. Det har jag också blivit riktigt bra på. En sen kväll härom våren, när jag satt ensam ute och i timmar stirrade på slänten där jag drömde om att bygga en stensoffa, dök en räv upp bakom en sten och stirrade tillbaka. Vi hade, kan man säga, ett för oss båda överraskande stirr-battle denna ljumma vårkväll.

Stensoffan blev för övrigt byggd och stirrandet var avgörande för att det blev av och var den placerades. Att sitta i trädgården är jag, hör å häpna, mästerlig på. Har självfallet flera sittplatser utspridda och trädgårdsmöblerna åker hit än dit i den vanliga jakten på eller flykten undan solen.

Med många sittplatser behöver man många dynor. Merparten syr jag själv för att få rätt känsla men mest för att det är roligare. Favoriterna för stunden är de som jag syr av återvunna textilier. Nu i maj kan ni beställa just dessa dynor i min webbshop.

De kommer endast finnas i begränsad upplaga så först till kvarn gäller.

Klicka här för att kika redan nu!

Klicka här för att lämna en kommentar ...

Vilka fantastiska dagar jag har haft som utställare på Nordiska Trädgårdar. Vill skicka ett varmt tack till alla er som tittade in i min monter, som provade kläder, som lät er inspireras och som verkade förstå och uppskatta vad jag vill med Sköna Gröna Äventyr. Det är ju bara början och så lite är ännu gjort, men utan er blir äventyret ensamt.

Premiären var givetvis väldigt spännande. Men fortsättningen är inte desto mindre spännande och jag längtar efter att få gå in i syateljén igen. Har några beställningar jag skall ta mig an sen när mina slutkörda symaskiner får service har jag några dagar där frösådd står på schemat och då får inget störa. Sköna gröna är formgivning med jord under naglarna.

Jag hoppas ni är nyfikna på vad som kommer upp i min webbutik inom kort. Kan meddela redan nu att den rutiga hängselklänningen Rabarber är såld, men det kommer fler varianter framöver. Koftan Viva tog helt slut så den kommer jag att sy upp igen. Ni kan alltid mejla mig om ni undrar något eller vill lägga en order.

Våren kom, gick och vände åter. Nu mullrar det i backen och näpna vårblommor tittar upp. Min största lycka är när blåsipporna börjar blomma och den första såg jag idag. Ja, vi har nog fler rosa än blåa blåsippor.

Klicka här för att lämna en kommentar ...

Torsdagen den 20 mars slår Sköna Gröna Äventyr upp dörrarna på Trädgårdsmässan i Älvsjö. Du hittar oss i monter C14:41, där vi visar våra kläder och pratar med alla som vill hälsa på!

Klicka här för att lämna en kommentar ...